Nowonomics AB (publ) refinansierar och minskar befintlig skuld genom ett konvertibellån om totalt 7,0 MSEK

  • Kategori
  •  | Nyheter
  •  | Regulatoriskt
  •  | Villkor

Styrelsen för Nowonomics AB (publ) (”Nowonomics” eller ”Bolaget”) har idag, den 21 mars 2024, beslutat att ingå låneavtal avseende ett konvertibellån om totalt 7,0 MSEK utställt av Formue Nord Fokus A/S (”Konvertibellånet” respektive ”Långivaren”) i syfte att refinansiera samt minska befintlig skuld under den tidigare ingångna konvertibla finansieringsramen om totalt cirka 15,0 MSEK, av vilken Bolaget nyttjat 10,0 MSEK och som offentliggjorts av Bolaget genom pressmeddelande den 7 mars 2023 (den tidigare ”Konvertibla Finansieringsramen”). Konvertibellånet som idag ingåtts med Långivaren, har en uppläggningsavgift om fem komma noll (5,0) procent, motsvarande 0,35 MSEK, och Konvertibellånet löper med en ränta om ett komma noll (1,0) procent per varje påbörjad 30-dagarsperiod på utestående Konvertibellånebelopp inklusive upplupen ränta och uppläggningsavgift. Konvertibellånet förfaller till betalning senast den 31 juli 2025, såvida Långivaren inte valt att konvertera Konvertibellånet till aktier i Bolaget dessförinnan. Till följd av Konvertibellånet kommer Bolaget, med likvid från den planerade företrädesemissionen av units som offentliggjordes genom pressmeddelande den 22 februari 2024 (”Företrädesemissionen”), inte återbetala den tidigare Konvertibla Finansieringsramen som tidigare kommunicerats utan istället amortera ner befintlig skuld med 3,0 MSEK, samt betala upplupen ränta om cirka 1,9 MSEK till Långivaren under den tidigare Konvertibla Finansieringsramen. Därtill ska Bolaget erlägga betalning för Konvertibellånets uppläggningsavgift vilken uppgår till cirka 0,35 MSEK till Långivaren. Konvertibellånet innebär således att Bolaget kommer erlägga en kontant betalning till Långivaren, om cirka 5,25 MSEK, samt ta upp Konvertibellånet om 7,0 MSEK från Långivaren. Eftersom Bolaget sedan tidigare häftar i skuld till Långivaren från den tidigare Konvertibla Finansieringsramen kommer inga medel att utbetalas från Långivaren till Bolaget inom ramen för Konvertibellånet. 

 

Bakgrund och villkor för Konvertibellånet
Styrelsen för Bolaget har idag den 21 mars 2024, beslutat att ingå låneavtal avseende Konvertibellånet om 7,0 MSEK med Långivaren i syfte att refinansiera och minska befintlig skuld under den tidigare Konvertibla Finansieringsramen om totalt cirka 15,0 MSEK, av vilken Bolaget nyttjat 10,0 MSEK och som utställdes av Långivaren och som offentliggjorts av Bolaget genom pressmeddelande den 7 mars 2023. Befintlig skuld under den tidigare Konvertibla Finansieringsramen uppgår till 10,0 MSEK, exklusive upplupen ränta vilken beräknas uppgå till cirka 1,9 MSEK vid tidpunkten för återbetalning.

Konvertibellånet som Bolaget ingått med Långivaren idag har en uppläggningsavgift om fem komma noll (5,0) procent, motsvarande 0,35 MSEK och Konvertibellånet löper med en ränta om ett komma noll (1,0) procent per varje påbörjad 30-dagarsperiod på det totala utestående Konvertibellånebeloppet, inklusive upplupen ränta och uppläggningsavgift. Konvertibellånet förfaller till betalning senast den 31 juli 2025 (”Förfallodatum”), såvida Långivaren inte konverterat hela Konvertibellånet, inklusive upplupen ränta till aktier i Bolaget dessförinnan. Nowonomics har möjlighet att återbetala Konvertibellånet innan Konvertibellånets förfallodatum.

 

Konvertering av Konvertibellånet
Enligt Konvertibellåneavtalet ska Långivaren äga rätt, men ingen skyldighet, att konvertera hela eller delar av Konvertibellånet, inklusive upplupen ränta, till aktier i Bolaget, genom att påkalla konvertering av Konvertibellånet (”Konverteringen”) vid ett eller flera tillfällen (”Konverteringstillfällena”), varefter styrelsen i Bolaget med stöd av bemyndigande, eller om tillämpligt, genom efterföljande godkännande vid extra bolagsstämma, åtagit sig att fatta beslut om en eller flera riktade emissioner till Långivaren för att tillse att Konvertering sker. Beloppet som avses konverteras till aktier i Bolaget vid sådan Konvertering, och vid varje Konveteringstillfälle måste uppgå till minst 1 MSEK, förutsatt att Bolagets utestående skuld gentemot Långivaren uppgår till minst 1 MSEK.  

Konverteringskurs ska vid sådan Konvertering enligt låneavtalet uppgå till (a): 4,55 SEK per aktie för det fall Konvertering av hela eller delar av Konvertibellånet, inklusive upplupen ränta sker innan Konvertibellånets Förfallodatum; eller (b) det lägre av (i) ett belopp motsvarande en tio (10) procentig rabatt mot den volymviktade genomsnittskursen (VWAP) i Bolagets aktie på NGM Nordic SME för en period om 10 handelsdagar närmast före sådan Konvertering eller (ii) 4,55 SEK, för det fall Långivaren påkallar Konvertering av Konvertibellånet efter Förfallodatum. 

Konvertering av Konvertibellånet till aktier i Bolaget kan som tidigast påkallas av Långivaren från och med att aktierna som tecknas genom nyttjande av teckningsoptionerna av serie TO6 i Bolaget, och som emitteras i samband med Företrädesemissionen, har registrerats hos Bolagsverket till och med Konvertibellånets förfallodatum. Teckningsoptionerna av serie TO6 har ännu inte emitterats i Bolaget, utan är en del av den unitstruktur i den av styrelsens beslutade om Företrädesemission av units och som är villkorad efterföljande godkännande vid extra bolagsstämma den 25 mars 2024. 

 

Styrelsens skäl till avvikelse från aktieägares företrädesrätt
Genomför Bolaget en eller flera riktade emissioner med anledning av att Långivaren påkallar sin rätt att, genom kvittning, konvertera hela eller delar av Konvertibellånet till aktier ska anledningen till avvikelsen från aktieägarnas företrädesrätt anses vara att uppfylla Bolagets rättsliga förpliktelser gentemot Långivaren enligt låneavtalet.

 

Utspädning
Vid full Konvertering av hela Konvertibellånet om 7,0 MSEK, exklusive upplupen ränta, till en Konverteringskurs om 4,55 SEK, kommer aktiekapitalet att öka med 266 099,388221 SEK, genom utgivande av 1 538 461 aktier, motsvarande en utspädningseffekt om cirka 10,1 procent räknat på antalet aktier i Bolaget per dagen för Konvertibellåneavtalet. 

 

Denna information är information som Nowonomics AB (publ) är skyldigt att offentliggöra enligt EU:s marknadsmissbruksförordning. Informationen lämnades, genom nedanstående kontaktpersons försorg, för offentliggörande den 21 mars 2024 kl. 22.45 CET


För ytterligare information, vänligen kontakta:
Amelie Söderberg, VD Nowo, Nowonomics AB), E-post: amelie@nowo.se, Tel: +46 722 50 54 62

Relaterade dokument

  • Läs som PDF